FUSION med på rekord genom Sverige

FUSION med på rekord genom Sverige

Rekord slaget med över 10 timmar i samarbete med FUSION.

Att cykla från Smygehuk till Treriksröset är en utmaning som få skulle ge sig på och än mindre klara. Lägg därtill att cykla de 205 milen på snabbast möjliga tid med det tidigare rekordet på 99 timmar att slå. Då blir det en riktigt brutal resa.

Vi tar det från början. Jonas Andersson hemmahörande i Höör, Skåne är en multisportare som skulle tävlat i VM av adventure racing som skulle gått av stapeln i Paraguay nu i september. Som så mycket annat detta konstiga år blev det inställt och Jonas ville hitta en annan utmaning för sommaren.

Hur gick det till när du kom fram till att ta dig an denna utmaning?

"Haha den gick snabbt! Fem veckor från beslut till start. VM i adventure racing som vi skulle kört i september blev inställt sent omsider, men jag ville gärna göra något  med vårt lag Greener Adventure Team 2020. Jag ville göra något konkret som alla människor förstod, därför blev det denna cyklingen".

Du hade en del att sy ihop för att få allt på plats under de 5 veckorna fram till starten. Kan du beskriva lite hur du fick allt på plats?

"Först frågade jag laget om de var sugna och de var alla. Sen var det några pusselbitar som var extra viktiga och därför ringde jag Mattias Zetterstrand som har MaZe Colnsulting och sysslar med bikefit. Jag behövde en cykel och en bikefit. Mattias tyckte att idén var häftig och kopplade samman mig med Anders Thege på Cykelcentralen i Kristianstad som nappade direkt! Han löste de flesta knutarna med cykel från Trek, teknik från Garmin, energi från Maurten och kläder från Fusion! Jag fick ett fantastiskt gensvar och samarbetspartner nappade en efter en. Vi ville gärna ha en husbil för supporten att sköta logistiken ifrån och det var en svårlöst knut i semester och Corona tider. Men till slut kom vi i kontakt med Adria Sverige/Norge i Tenhult som lånade ut en husbil till oss. Alla pusselbitar hade fallit på plats. En av de första jag ringde var Jana Julian som varit vår fotograf och filmare på två tidigare äventyr. Hon är bara så fantastisk på att förmedla ut känslan vi har när vi racar, så henne ville jag tvunget ha med och hon var sugen på äventyr". 

 

Jag antar också att du hade en plan utstakad för att klara av att slå rekordet. Kan du dela med dig av den?

"Vi ville testa vår taktik och strategi som vi använder på Adventureracen. Jag hade vissa farhågor att det skulle bli extremt monotont både för hjärnan och kroppen. Planen var att köra 36h nonstop utan sömn och förhoppningsvis ha nått Östersund och halva sträckan. Det fungerade i princip enligt plan och jag tog min första sömn söder om Östersund. Sen var planen att köra 24 timmar till och sova 60-90min till och det blev det någonstans mellan Arvidsjaur och Gällivare. Extrem målmedvetenhet och beslutsamhet att pressa mig till det yttersta hela vägen gör att man aldrig behöver fundera över ge upp. Det finns inte i skallen helt enkelt. En livshotande skada är väl i princip det enda som skulle sätta stopp annars vet vi av erfarenhet att smärtor kommer och går, så även motivationen. Det är när de mentala svackorna kommer som man måste fortsätta gneta på och bara lita på att motivation och kraft kommer tillbaka så länge man gör rätt saker!
Jag fick tex en huggande smärta i vänster knä efter 90 mil och kunde inte längre stå upp och trampa och inte heller trycka lika hårt sittande längre. Men ger man det en 10-20 timmar så släpper det mesta och det gjorde det denna gången också."
Foto av: Jana Julian
Du körde i FUSION cykelkläder. Man kan säga att du fick gott om tid på dig att utvärdera dem. Berätta vad du kände?
"Cykelbyxorna framför allt SLI brallorna var fantastiska! Paddingen var super och ett sår på vardera sittben var det enda som uppstod och det är jag mer än nöjd med på en så här lång cykling! På en sån här distans av cykling var de gröna och svarta C3 cycling tröjorna som är lite mer löst sittande de bästa skulle jag säga.  De långärmade tröjorna och HC jersey är superfina att träna eller köra race i men till ett sånt här äventyr skulle jag rekommendera de lite mer löst sittande C3 tröjorna."      
Foto av: Jana Julian
En lång resa var det och Jonas klarade alltså av bedriften att cykla de 205 milen på strax under 89 timmar vilket gjorde att han krossade det tidigare rekordet med över 10 timmar. Med sig hade han sitt team i följebil och stundtals blev det också lite sällskap på vägarna i form av folk från teamet som cyklade med men också andra människor som ville vara med på delar av resan. Jonas har berättat att det engagerade människor över hela landet som följde resan dels via gps men även via härliga liverapporteringar på sociala medier. Undertecknad kan intyga att supportteamet gjorde ett fantastiskt jobb och att det var spännande och engagerande att följa. 
Vi från FUSION vill gratulera dig till rekordet och den fantastiska prestationen och tacka för att vi fått vara en del av äventyret. 
 
Tack! "Det var ett fantastiskt roligt äventyr, mycket roligare och stimulerande för hjärnan än jag trodde att det skulle var. Helt fantastiskt att få se hela landet från sadeln och bäst av allt är kanske att hela vårt team lyckats engagera och inspirera så många människor runt om i hela landet! Hitta något som du tycker verkar omöjligt och gör det! Man klarar så mycket mer än man tror".
Foto av: Jana Julian